saturday blues

of course the shitty day of yesterday culminated in a severe case of insomnia. no matter how i tried i could not fall asleep. and after finally falling asleep at some point after 4.45 a.m. i of course woke up at 7.15… great. i have a feeling this will be a long day.

but anyway. since i couldn’t sleep, i finished reading a few books instead. one of which got me laughing so much i can probably blame the author for a good hour of my insomnia. the book is by the most famous swedish speaking finn in sweden, mark levengood. he’s written a series of chronicles about everything and nothing really and this one short story about the weather in sweden was so hilarious i wanted to call someone in the middle of the night, my mother, my sister, anyone who could relate to this seriously funny text about winter in the nordic countries. i didn’t call anyone, i somehow gathered that no-one would be interested at 2 a.m… but instead i have decided to share a part of it. i’m sorry for those of you who doesn’t understand any swedish, perhaps google translate will be of some help.

Ute virvlar snö. Det är så kallt. Jag ser snö snö snö, min man, snö snö snö. Jo, där i mitten står han. Han har frikyrkobakgrund och då måste man gå ut i alla väder. De har något slags extrakapitel i sin Bibel, och där står det att Jesus gillar en mer om man fryser och är våt. “Ska vi åka skridskor”, ropar han glatt. Jag måste se till att isolera fönstren bättre, så jag slipper lyssna på slikt elände.

Jag kan bli så förundrad över hur det blev såhär. I mänsklighetens gryning, då folkslagen vandrade kors och tvärs över Europa och frankerna valde västra Europa och sade att “i detta land ska vi bygga höga torn och duscha väldigt sällan” och spanjorerna pekade söderut och sade “här ska vi släppa loss stora tjurar som jagar oss, så vi får visa att vi är både manliga och korkade”. Men så var det en liten grupp som började vandra norrut… och de andra ropade “nej, gå inte dit, där är det kallt och mörkt” men gruppen bara skrattade och traskade vidare.

Många år senare föddes Charles Darwin, och han förklarade att somliga arter helt enkelt inte är lämpade för att överleva, och så nickade han menande mot vårt land, även om nicken av hans samtid tolkades som att hans smala nacke inte var stadig nog att bära upp hans stora fula skägg.

Men vi hade inte ens förståndet att dö ut, nej, istället ägnar vi oss åt vinterlek, och där står min man nu i snökaoset och trillar snöbollar till en lykta. Och han är inte ensam, genom virvlar av snöflingor ser jag svarta skuggor som rör sig, det är grannar… och de ropar glatt att det inte finns fel väder, bara fel kläder, och de bär fleece och tunga konstiga skor och toppluvor för att skydda sina huvuden, vilket är helt onödigt eftersom de uppenbarligen saknar hjärna.

Också i mitt fosterland Finland finns de där människorna som går ute i kylan, men där har vi åtminstone vett att inte njuta. Nej, allting är ett lidande och vädret är ett kvitto på att det är sant.

Advertisements

2 comments

  1. I need a bit of time to read through this!!!

  2. haha.. just let me know if you need help 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: